вторник, 29 юли 2008 г.

Картофени кюфтета


Да направиш картофени кюфтета може би изглежда елементар-но. Но при мен в началото не беше така. Имах някои неуспешни опити. Кюфтетата все се разпадаха в тигана и ставаше една голяма картофена каша.Но както някой някога е казал - човек се учи от грешките си.

И така предлагам ви моята рецепта за картофени кюфтета:


Продукти:


около 1 кг. картофи
2 яйца
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. индийско орехче
сол на вкус
брашно за овалване
мазнина за изпържване

Картофите се сваряват с люспите, като се внимава да не се преваряват. Охлаждат се, обелват се и се настъргват на едро ренде или се намачкват. Добавят се яйцата и подправките и сместта се размесва добре. Оставя се около половин час в хладилник да стегне. От готовата смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно. Така приготвените кюфтета се оставят да престоят около 10-15 минути в хладилник и се изпържват в силно загрята мазнина за кратко.

Това е моята рецепта. Откакто приготвям кюфтетата по този начин, винаги постигам отличен резултат. Имам добре оформени кюфтенца с хрупкава коричка.


Ако желаете, към картофената смес може да добавите сирене или кашкавал. Или пък и двете. Аз лично не добавям, защото вкъщи се предпочитат така.

1 коментар:

  1. Благодаря за указанията. Вече ще се престраша да си ги направя. Опитите ми досега бяха несполучливи....Желая ви успехи и много кулинарни вдъхновения!
    Мария

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...