неделя, 24 август 2008 г.

Раирани кифлички с кашкавал


Каня се да направя тези кифлички от първия миг, в който видях рецептата на marabu в Гответе с мен! Незнайно защо все отлагах приготвянето им, но сега съжалявам, че не съм ги направила по-рано. Тестото е много приятно и с него се работи много лесно. В оригиналната рецепта пълнежът е от кашкавал, но аз ги направих и с локум и с мармалад. Следващия път ще пробвам със сиренце.



Продукти:


200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 1/4 ч л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал тип Гауда
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио

Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г). Всяка топка се разточва на овална питка.. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза. Навиват се кифлички.. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.

2 коментара:

  1. Здравейте!!Ако искам да ги направя с мармалад,нещо променя ли се в тестото(захар,сол..)Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос воскресе! Съжалявам, че малко късно виждам въпросът Ви. Ако искате да направите козуначени кифлички, по-скоро друга рецепта би била подходяща. Но не виждам защо и тези да не се направят сладки. Това тесто определено не е сладко, но може да се увеличи захарта мъничко. А сладката плънка ще придаде допълнително сладост.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...