събота, 25 октомври 2008 г.

Орехова торта "Ия"




Продукти:

Блат:

5 яйца
1 1/2ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно смлени орехи
3 с.л. какао
3 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер

Глазура:
150 гр. тъмен шоколад
50 мл. прясно мляко
1 с.л. краве масло
3-4 с.л. конфитюр от портокалови корички
зелени смокини от сладко
3-4 натрошени целувки
3с.л. ром

За крема използвах 2 пакетчета крем без варене ванилия. Можете да го замените с друг крем по ваше предпочитание.


Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят останалите продукти. Всичко се разбърква до хомогенна смес и се изсипва във форма за торта, застлана с хартия. Блатът се изпича в умерена фурна. Оставя се да изстине и се разрязва на две. Едната част се напоява се с рома и се поставят нарязаните смокини и портокаловите корички. Върху тях се натрошават целувките. Изсипва се част от крема и се поставя горния блат. Отново се намазва с крем. Върху крема се изсипва разтопения на водна баня шоколад с млякото и маслото. По рецепта върху шоколада трябваше да има печени до златисто обелени бадеми, но аз не разполагах в момента с такива и ги пропуснах. Отстрани отупах тортата с орехи.

Източник Ия.


2 коментара:

  1. Илияна, много вкусна торта си направила. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ани!
    Наистина е много вкусна, нищо, че снимките са кофти...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...