неделя, 11 януари 2009 г.

Куркудена чорба

Куркудена чорба

Внасям една бележка към тази рецепта за Куркудена чорба, тъй като предизвика някои коментари.
Рецептата е традиционна за моето семейство и е приготвяна точно така от баба ми и от прабаба ми, които са от с. Горско Сливово. Обикновено се правеше, когато се колеше прасе на село, заедно с тази рецепта за печено кисело зеле със свинско, както и пълнени чушки с кълцано прясно свинско, рецепта на които все още не съм писала. 
Не аз съм я измислила, а съм следвала и продължавам да следвам точно тази рецепта, за да запазя традицията в нашето семейство по отношение на приготвянето на тази супа или чорба, или както искате я наречете. Разбирам, че в различни региони куркудената чорба се приготвя по различни начини. Някои я правят с праз, други режат кисело зеле вътре, слагат фиде, не я застройват.
Аз не ангажирам никой да я приготвя така, както съм я направила и не твърдя, че това е единствения начин да се направи и никога не съм го твърдяла.
Просто ви предлагам една много вкусна рецепта за зимните дни.

Продукти:

500 г шарено свинско месо
2 малки или една по-голяма глава лук
около 1 литър вода
около 1 1/2 л. зелева чорба (може и по-малко да отиде)
1/2 к.ч. ориз
1 ч.ч. кисело мляко
2-3 с.л. брашно
2 яйца
1 ч.л. червен пипер

чубрица, черен пипер, суха целина и сол, ако е нужно

Куркудена чорба
Месото се нарязва на малки кубчета, а лукът-наситно(след като се нареже се разделя се на две).В тенджера се слага водата да заври заедно с едната част от лука. Месото се изпържва много добре в малко загрята мазнина и към него се прибавя останалия лук. Като се изпържи и лукът, се прибавя червения пипер и месото се изсипва във врящата вода. Ври около 25 минути, след което се прибавя и добре измития ориз. Когато вече всичко е напълно е увряло, се изсипва зелевата чорба. Трябва да се внимава, защото чорбата може да е много солена. Затова първо е добре да се изсипе половината, а после се добавя по малко и се опитва на вкус. Добавят се подправките-на вкус. Изчаква се да поври около 5 минути и към супата се добавя смесеното с киселото мляко брашно. Ври още 5 минути и се отстранява от огъня. След като поизстине, супата се застройва с добре разбитите яйца.


**Искам да кажа, че количеството вода и зелева чорба са препоръчителни. Всичко зависи от това колко е кисела и солена зелевата чорба. След като се добави половината от нея, както вече написах, трябва да се опитва. Ако се случи така, че е много солено или кисело, вкусът се "регулира" с вода.

48 коментара:

  1. Илианка, много интересна супа! При първа възможност ще я опитаме :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама като се "добавят подправките" - да бяхте посочили какви са те!!!

    ОтговорИзтриване
  3. В рецептата пише "чубрица, черен пипер, суха целина и сол, ако е нужно".
    Прочетете внимателно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази чорба се прави с праз и фиде вместо ориз по свищовския край,другото всичко е така,предимно се готви когато се заколи прасето.

      Изтриване
    2. Страхотна чорбица, ние е правим за 1 януари за изтрезвяването , след новогодишната нощ. Препоръчвам, уникална!

      Изтриване
  4. Със свинска главичка става още по-вкусно !

    ОтговорИзтриване
  5. Предполагам, че би се получило вкусно. Бихте ли споделили рецептата?

    ОтговорИзтриване
  6. Месото се изпържва много добре и към него се прибавя останалия лук...
    Е, тука вадя червеното и... а супата си остава постна :-)

    ОтговорИзтриване
  7. He ! Традиционна рецепта от троянският край ! Баба ми я готвеше за колачите на прасето ! :)))

    ОтговорИзтриване
  8. ...с праз лук се прави

    ОтговорИзтриване
  9. по същия начин може да си направите и супа топчета...също става много вкусно..:)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна е пробвайте сложете и праз става невероятна

    ОтговорИзтриване
  11. хубаво ама какво става с другата половина на лука:)

    ОтговорИзтриване
  12. Половината лук се вари във водата, а другата половина се слага в месото.

    ОтговорИзтриване
  13. Имам рецепта и за супа топчета със зелева чорба. http://ilrai.blogspot.bg/2010/01/blog-post_5370.html

    ОтговорИзтриване
  14. Рецептата знам от баба ми и тя винаги я прави с лук.
    Не съм я правила с праз, може да опитам.

    ОтговорИзтриване
  15. Пробвах да я правя няколко пъти, но винаги стигам до ... хубавото запържване на месото. Поздрави, хубаво звучи - може и да стигна до края.

    ОтговорИзтриване
  16. Правя тази чорба от две-три години, защото преди не я бях и чувала. По моя край, от където съм родом - Елхово(обл.Бургас) нямаме такава рецепта. И разбира се натъжена от тази липса веднага я модифицирах и почувствах странджанска. Принципно в Ловешко-Плевенския край я готвят на преснина - като колят прасето. Аз обаче предпочитам да си взема джолан, да го оваря едно хубаво да падне месото от кокала, и от тая точка започвам да я готвя по вашата рецепта. Мерси за което, чорбата е разкош за всякакви поводи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Куркудена чорба се прави в ловешко-плевенският край докато месото е още прясно,а готова се поднася с натрошена отгоре печена лютива или сладка суха чушка Когато се прекали с яденето на много мазно месо, през новогодишните празници,за разтоварване супата се прави постна -без месо

      Изтриване
  17. Събрах достатъчна информация и утре ще правя супата!! Благодаря на всички!

    ОтговорИзтриване
  18. Супата е страхотна и аз я правя от скоро, но стана любима на моето семейство. Поздрави от Бургас:)))

    ОтговорИзтриване
  19. ПО РУСЕНСКИЯ КРАЙ И КАЗВАМЕ КАСАПСКА ЧОРБА

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за изчерпателното обяснение ние от шуменския край често я правим .Който не е опитал е пропуснал.

    ОтговорИзтриване
  21. На мен всичко ми хареса но варианти на манджи с пържене или запръжки не бих пробвал. Аз щея направя с всичко без пържене и съм убеден че ще е още по вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз я правя без пържене и става много вкусна.

      Изтриване
  22. миналата година намерих тази рецепта и оттогава стана любима у дома,правя я точно както е описана и много ни харесва

    ОтговорИзтриване
  23. Незнаех,че се казва така,мама я приготвяше винаги,когато се колеше прасе...по-късно започнах да я правя и аз-нарязан на ситно лук,нарязано на дребни късчета шарено пресно свинско се вари във вода и сок от кис.зеле,фиде или ориз,ч.пипер,чубрица и застройка обезателно препечена люта чушка....

    ОтговорИзтриване
  24. Ние в къщи също я правим редовно по същата рецепта и става страхотна!

    ОтговорИзтриване
  25. Ще я пробвам обезателно.Не я знаех,а моя дядо също е от Горско Сливово!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Възможно е не всички да я правят.
      Обаче опитайте и ще се радвам да споделите отзиви.
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване
  26. Точно така,както си я описала се приготвя тази чорба.Поне така се приготвя в селото на свекър ми и свекърва ми-Горна Студена-между Павликени и Свищов.Вкусът и е неповторим-особено,когато е приготвена в деня,в който се коли прасето...От Мария Захариева..

    ОтговорИзтриване
  27. Невероятна!Стана любимата чорба в къщи!

    ОтговорИзтриване
  28. О да, това е страхотна супа, Но никога не се пържи месото!
    Слага се първо месото нарязано на ситно и зелева чорба с вода1/1 на вкус,леко да е приятно кисела и се остВя да заври, като периодично се препенва (пуска съга и се отстранява) поставя се праза 1или 2стръка, само бялото от стъблото. Вари се 1.30ч по желание се слага люта чушка,фиде и джоджен сух, може и малко чубрица. Върви много с греяна ракия 😉
    Да ви е сладко!
    Да ви е сладко

    ОтговорИзтриване
  29. Чудесна е супата. Имам само едно малко допълнение: застройката може да е само от кисело мляко и брашно или дори само с брашно, но ако поставим яйце, застройката трябва да е задължително варена, отнася се за всички видове супи. Разбива се яйцето с 1 чаша кисело мляко и към него се прибавя от горещата супа, на тънка струя и при непрекъснато разбъркване, за да се темперира и да не се пресече. По този начин, студената смес от яйце и мляко се затопля постепенно, а горещата смес от супата съответно се охлажда, т.е. постепенно се изравнява температурата на яйчената смес с тази на горещата супа, без да се пресече. Тогава се поставя на котлона да заври и се вари известно време на бавен огън, поне 10 минути, след което се излива в супата бавно, като отново се разбърква. Супата повече не се вари, тя трябва да е напълно готова преди да се направи застройката.Това е златно правило не само при застройка на супите, но и за приготвяне на млечно-яйчени кремове, както и при сос за пълнени чушки примерно, дори и когато е без яйца, а само със запържено брашно-1 с.л. примерно, разредено с горещия сос от ястието и накрая този горещ сос го прибавяме към студеното кисело мляко разбито с тел, за да се темперира и да не се пресече.Ако сосът е много гъст, защото бульонът от ястието е бил малко примерно, добавя се вода до желаната гъстота. Невероятно вкусен е този сос за пълнени чушки или лозови сармички, както и за зелеви сарми. Аз го правя без яйце, защото с яйца много се сгъстява, но освен това е и по-тежък и насищащ. А ако някой държи да е с яйце, прави го по същия начин както варената застройка за супата и тогава го изсипва в тавата при ястието. Но да се върнем отново на супата: накрая след поставяне на магданоза, не се похлупва плътно с капак (оставя се на половина отворено)за няколко минути, за да остане зелен магданоза и за да не се пресече.

    ОтговорИзтриване
  30. И освен това, пропуснах да добавя, че към тази супа добавяме 1 ч.ч. ситно нарязано кисело зеле, чудесно е, който желае може да експериментира.

    ОтговорИзтриване
  31. Толкова много коментари и начини на правене, че ми стана интересна тази чорба. При първа възможност ще я направя. Коментарите ми напомнят за разказването на вицове в България. Всеки го знае по друг начин.

    ОтговорИзтриване
  32. Точно тази рецепта я правя от няколко години. Любима е на всички в къщи. С тази разлика,че я правя с джолан. Страхотна е! Сега отивам да я почвам.
    Весели празници! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  33. Точно тази рецепта я правя от няколко години. Любима е на всички в къщи. С тази разлика,че я правя с джолан. Страхотна е! Сега отивам да я почвам.
    Весели празници! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Звучи вкусно и с джолан. Ще взема да пробвам и аз :)
      Благодаря за доверието и за коментара!
      Весели празници!

      Изтриване
  34. stana strahotna...slojih i malko kiselo sele i cubrica...

    ОтговорИзтриване
  35. Рецептата е чудна. След толкова много години (защото видях Рецептата в 24-часа 2010 г.) И досега е сред най-любимите ни гозби, особено на моята дъщеря. Пазя още изрезка от вестника при рецептите си. А сега я намирам и тук. Много вкусно и лесно.
    Благодаря сърдечно!
    Пожар една успешна и здрава 2023г.
    Г. Нейкова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте! Стоплихте ме с този коментар. Бъдете здрави!

      Изтриване
  36. Моята баба я правеше също, слагаше се и праз. Тя беше от Летница, което не е далеч от Горско Сливово :) Заедно с рибената и пилешката, която се правеше по-често, това са любимите майсторски и много вкусни супи. В интерес на истинаа, аз съм стигнала само до рибената. Взаимствано от тази и в нея слагам зелев сок вместо лимон накрая в купичаката, но тази зима може да направя и куркудената.

    Хубаво подсещане! Благодаря и щастлива и здрава 2023 година!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...