петък, 4 юли 2014 г.

Пълнено пиле със зеленчуци



Предполагам, че на всички е познат варианта на пълнено пиле с ориз. Независимо дали към ориза има добавени гъби, грах, зеленчуци, кайма, дробчета, воденички, сърчица или някакви други неща. Или пък пиле, пълнено със сирена и изпечено върху картофи... мммммм, много вкусно. Или пък с плънка, в която основно място заемат картофите.
Да, и аз съм чувала, правила, хапвала. Обаче сега бях изправена пред предизвикателството да го напълня само със зеленчуци. Налага се заради хранителния режим, който спазвам от известно време. Но се получи. Фантастично.

Независимо дали спазвате хранителен режим или просто обичате вкусната храна, ако ви се хапва пиле, пригответе си го. Месото се овкусява много добре от зеленчуците и подправките вътре, докато се пече и става вкусотия.

Продукти:

1 пиле (1 300 - 1 500г)
ако пилето има вътрешности, сложете и тях
3 с.л. олио
1 глава лук
2 моркова
200 г гъби
1 малък патладжан
1 малка тиквичка
4-5 скилидки чесън
1 домат
сол
черен пипер
стрък - два пресен риган
3-4 листа мента
клонче прясна мащерка
пресните подправки можете да замените със сухи, в количества, които ви харесват
1 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон (ако нямате, може да използвате вода)

Пилето се почиства, измива и посолява леко. Оставя се да стои в хладилник, докато се подготви пълнежа.
Патладжанът се обелва и се реже на кубчета. Посолява се и се оставя да си пусне горчилката, докато се подготвят останалите зеленчуци.
Дреболиите, лукът, морковите, тиквичките и гъбите се режат на по-ситно. Чесънът се почиства и реже също на ситно. Мазнината се загрява и в нея се слагат дреболиите. Пържат се около минута и към тях се добавят лука и морковите. Посолява се леко и се задушава под капак на слаб огън около 7-8 минути. Добавят се измитите патладжани, гъбите и тиквичките. Налива се половината бульон и се готви докато остане на мазнина. Отмества се от огъня и се добавят нарязаните подправки и чесъна. Разбърква се. Пилето се пълни плътно със зеленчуците и се зашива. Намазва се леко с олио. Поставя се в тава и около него се изсипва останалия пълнеж. Върху зеленчуците отстрани се разпределят нарязани парчета домати. В тавата се излива останалата част от бульона. Всичко се покрива с фолио и се слага да се пече в загрята на 200* фурна за 15 минути, след което температурата се намалява на 160* и се пече още 45 минути. Фолиото се махва  и пилето се доизпича до златиста коричка и готовност.



8 коментара:

  1. Пу трътката за мен! Супер е апетитна!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, интересно пиле.
    Сподели повече за този режим...

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, 90 дневната диета е :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ама това за отслабване ли или здравословна? Не съм наясно какво е 90 дневна и с каква цел, да не е Дюкан или нещо подобно?

    ОтговорИзтриване
  5. Не е Дюкан, Веси.
    Имам нужда от малко отслабване, да. Но има и много добър здравословен ефект.

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусен пълнеж и чудесно съчетание на зеленчуците!
    Има ли вече ефект диетата, Илианче?

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за въпроса, да има. :)
    Иначе нямаше да имам стимул да го правя. Но определено има ефект.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...