четвъртък, 14 юли 2016 г.

Галет с брашно от лимец и праскови



Прасковите са един от много любимите ми плодове... след черешите, обаче :) Пазарите изобилстват в момента от праскови и изкушението да приготвя нещо с тях е много голямо. Изкуших се от рецептата за галет с праскови, тъй като се прави много лесно. Просто кора тесто и малко плодове отгоре. В случая тестото е приготвено на 100 %  от пълнозърнесто брашно от лимец. Комбинацията се получи много сполучлива и вкусна. Още едно потвърждение, че трябва да обръщаме повече внимание на древните пълнозърнести храни. 


 Продукти:

255 г брашно от лимец
4 с.л. кокос
4 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
170 г студено масло
4 с.л. ледена вода
1 с.л. ябълков оцет

1 1/2  праскови или 2, ако са по-малки
2 с.л. мед
ванилия

кафява захар за поръсване
1 с.л. прясно мляко за намазване
филирани бадеми за поръсване

20 г масло за поръсване на плодовете

Брашното, кокоса, солта и захарта се смесват в купа и се разбъркват много добре. Добавя се маслото, нарязано на малки парченца (трябва да е много студено) и с ръце се претрива, докато се образуват трохи. Водата се смесва с оцета и се прибавя към маслената смес. Бързо се меси с ръце и се събира на топка. Вероятно ще бъде лепкаво, но това е добре. С набрашнени ръце се взима тестото и се увива в найлон. Поставя се в хладилник минимум за час. Ако имате повече време, тестото за галета ще се чувства чудесно, ако го оставите на студено дори и цяла нощ.

Приготвя се плънката като прасковите се измиват хубаво, подсушават се и се нарязват на резени. Заливат се с меда, добавя се ванилията и се разбърква добре. Оставят се да постоят, докато тестото престоява в хладилника.

Добре охладеното тесто се изважда и се поставя върху поръсена с брашно хартия за печене. Тестото се поръсва с още брашно и се разточва на кора с диаметър около 30 см. Работете бързо, защото в горещото време тестото ще се разтопи :) Прасковите се подреждат в средата и галетът се завива с помощта на хартията, като краищата се повдигат и завиват навътре върху плодовете.
Така приготвения галет с праскови се връща отново в хладилника за около 30 минути.

Фурната се загрява на 180 градуса. Галетът се изважда и се намазва по борда с прясното мляко. Щедро се поръсва с кафява захар и филирани бадеми. Върху плодовете се слагат около 20 г масло на малки парченца.

Аз имах и малко малини, които поръсих върху прасковите.

Така приготвения галет се слага да се пече до златисто кафяво в загрятата фурна.



2 коментара:

  1. Или,
    прекрасен е галета.Прасковите, кокосът, филираните бадеми ще придадат един много хубав вид и вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Наистина се получи много вкусна и ароматна комбинация :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...