събота, 10 септември 2016 г.

Невероятно вкусно пилешко печено



Вчера видях в блога на Катето това фантастично пилешко и снощи си набавих необходимите продукти! Не устоях на прекрасните снимки. И си заслужаваше. Не съм правила дюнери като нея, защото нямах питки, а не ми се занимаваше и това да правя. Вместо това обърках набързо една Тревненска содена питка, която чудно си пасна с пилешкото печено. Когато отидох в магазина, се оказа, че е останало само едно филе, но за сметка на това имаше пържоли от бутче  с кожичка и аз взех филето и две пържоли. Това наложи малка промяна в рецептата, но смятам, че се отрази добре, защото препечената кожичка чудно хрупка и придава завършен вид на ястието.








Продукти:

1 пилешко филе тип пеперуда
2 бр. пилешки пържоли от бутче 

За маринатата:

1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
4 скилидки пресован чесън
1 с.л. подправка за месо/барбекю
1 с.л. оцет (ябълков използвах аз)
4 с.л. зехтин или олио
сол на вкус

Нямах време да снимам стъпка по стъпка подготовката на месото, но Катето е снимала подробно и можете да разгледате при нея. 

Месото се измива и се подсушава на кухненска хартия. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се бъркат добре. Филето се нарязва на филийки - на 3 или на 4, както позволява. На пържолите се правят леки разрези от страната с месото. 
Месото се потапя в маринатата от двете страни и е хубаво, ако имате време да го подържите поне два часа в хладилник. Ако не, може и веднага да се направи. 
На дъска се поставя първо едната пържола с кожата надолу. Върху нея се подреждат филетата. Завършва се с втората пържола, като кожата се оставя отново от външната страна. Така приготвеното пилешко месо се завързва с канап. Добре е да се пристегне. 
Така приготвения пакет се поставя в намаслената тава, в която ще се пече. Налива се около 200 мл вода и се пече на 180 градуса. По време на печенето се полива със соса, който се отделя в тавата няколко пъти. След като се запече хубаво кожичката от едната страна, месото се обръща, за да може да се изпече и от другата страна, като отново се полива със соса няколко пъти.
Сервира се с пържени картофи и зеленчуци. Пасва му и сос, който аз сега пропуснах, но следващия път ще се постарая да направя.



1 коментар:

  1. Страхотно е, Или! Наистина безброй импровизации могат да се правят. Това, което ми харесва е, че месото се маринова и отвътре, което го прави сочно и много вкусно. Казах ти, ще тествам и твоят начин, просто неустоим! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...