неделя, 11 септември 2016 г.

Зимнина: Стоте чушки или мариновани печени чушки


От няколко години се каня да приготвя рецептата за така наречените "Сто чушки", но все с каненето си оставах. И по това време на годината все гледах как толкова много хора си приготвят, а аз само се облизвах пред монитора... Е, до тази година. Има вече и у дома мариновани сто печени чушки :D

Ако се разровите, ще откриете, че има различни рецепти за стоте чушки. Най-общо - единия вариант са печените чушки като тези, а другия вариант е да се приготвят по-скоро като туршия. Там чушките не се пекат, а се накисват в разтвор от вода и много сол, след което се подреждат в буркани и се заливат с марината. Но това не е моята рецепта.
Моята е тази с печените чушки. И тук има различни варианти. Някъде маринатата се вари, другаде не. Могат да са нарязани или цели. Може да има повече олио в рецептата или по-малко, или пък въобще да няма... И така, вкусове разни... 
Другото нещо, което може да се срещне е, че някъде в рецептите присъства бройката от сто чушки, другаде са в килограми. 100 чушки могат да бъдат (в зависимост от големината) някъде между 10 и 12 килограма. Моите бяха малко над 11. Но ми остана от маринатата, така че дори вашите чушки да се окажат 12 кг, маринатата ще ви стигне.



Продукти:

100 чушки
1 ч.ч. оцет (200 мл)
1 1/2 ч.ч. олио
200 г захар
100 г сол
6-7-8 глави чесън
2 връзки магданоз
10-12 моркова (може и повече или по-малко, колкото ще ви се хареса)

Чушките се почистват от семената и се изпичат. След изпичането се слагат  в голяма тенджера с капак, за да се задушат, защото после се белят много лесно. Изпечените чушки се обелват и се слагат в голям съд - голяма тава или тенджера. Морковите се почистват и нарязват на кръгчета, чесънът и магданозът също се режат. Всичко се смесва. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се разбъркват, докато се стопи захарта и солта. Към тях е хубаво да се прибави и сокът, който са отделили опечените чушки. Поне аз го слагам. С тази смес се заливат чушките. Всичко се разбърква внимателно с ръце, за да не се разкъсат чушките. Оставят се да престоят 2-3 часа, като се разбъркват няколко пъти през това време. 
Подреждат се в буркани. Моите отидоха в компотени буркани, като в един буркан се събраха по около 12 чушки. Но това разбира се зависи от големината на чушките ви. Между чушките се слагат моркови и чесън. Накрая се заливат със соса, който е останал. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират за 10 минути, след като водата заври. Изваждат се веднага след изтичането на десетте минути. 

Това е. Ако намерите някой, който да ви опече чушките, ще е още по-добре :)





18 коментара:

  1. Аааа, направо си ужасна:), сега ти си имаш, ама аз ще рева пред монитора:(
    ННо, ако решиш, че 100 чушки ще са ви много, пращам адреса веднага:))
    Супер са!

    ОтговорИзтриване
  2. Любими на всички вкъщи! Тази година ще се презапасим.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте да Ви питам морковите сурови ли се слагат

      Изтриване
    2. Да, морковите са сурови. После омекват лекичко, но приятно.

      Изтриване
  3. Една доза не стига

    ОтговорИзтриване
  4. А за по малко чушки соса как се прави примерно за 5 боркана😊😊😊

    ОтговорИзтриване
  5. А за по малко чушки соса как се прави примерно за 5 боркана😊😊😊

    ОтговорИзтриване
  6. Възможно ли е без захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, честно казано не съм срещала варианти без захар. Не знам дали ще бъде така вкусно, ако няма лека сладост. Може би захарта може да се замени с мед.

      Изтриване
  7. А нали жената иска рецепта за чушки БЕЗ ВАРЕНЕ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не разбирам коментара. Коя жена иска рецепта без варене? Нямам такъв коментар в блога. Тези чушки се варят. Без варене имам рецепта за люти чушки, не и тези.

      Изтриване
    2. Става душицо всичко е същото само дето в маринатата слагаш 2двадесет аспирина.без да вариш

      Изтриване
  8. Жената пита за рецепта БЕЗ ВАРЕНЕ

    ОтговорИзтриване
  9. Някаде съм срещала рецепта съща ,но със аспирин.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...