петък, 4 ноември 2016 г.

Гъбена чорба с кладница


Ароматна, вкусна, гъста, питателна и много лесна гъбена чорба с кладница. Всъщност тази гъбена  чорбица за вашата душица може да се приготви и с други гъби - такива, които обичате или тези, които може да намерите най-лесно. Пак ще стане много вкусна.

Продукти:

500 г гъби кладница
1 глава лук
1 морков
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка или чушка каквато имате
парче целина (може и без, но с нея е по-вкусно)
1 голям картоф или 2 малки
2 с.л. олио
2 с.л. краве масло
1 ч.л. пушен червен пипер КОТАНИ
1 к.л. мащерка
1 ч.л. девесил (в случая е сушен, но ако има пресен, още по-добре)
1 ч.л. чубрица
черен пипер
сол
1 с.л. брашно
1 жълтък
2 с.л. лимонов сок

Гъбите се почистват, като пънчетата се нарязват на много ситно, а самите гъби се нарязват или накъсват на по-едни парчета. Лукът и чушките се режат на ситно, морковът и целината също се нарязват.
Олиото и маслото се загряват и в него се изсипват лукът, чушките, морковите и целината. Посоляват се леко и се готвят около 3-4 минути. Прибавят се ситно нарязаните пънчета и гъбите и зеленчуците се задушават 7-8 минути, като се разбъркват периодично. Поръсват се с червения пипер и брашното и се разбъркват. Налива се около 1,7 л. вода и чорбата се оставя да се вари на тих огън.
Картофите се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Прибавят се в тенджерата. След като супата заври, се слагат и подправките. Вари се до готовност на зеленчуците.
Жълтъкът се смесва с лимоновия сок. Супата се отмества от огъня и се оставя да се охлади за десетина минути. Застройва се с жълтъка и лимоновия сок. Гъбената чорба се поднася поръсена с пресен магданоз, а по желание можете да добавите и пресен копър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...