събота, 10 декември 2016 г.

Постни тиганици

В периода на Коледните пости е нормално да предлагам повече постни рецепти. Има различни видове тиганици и последните, които правих бяха прекрасните тиганици със сирене на Пепи.
Днешните тиганици обаче са постни. Но трябва да ви кажа, че това по никакъв начин не пречи на прекрасния им вкус. Може да ги консумирате поръсени с пудра захар, със сладко или мед, със сирене или с каквото ви душата пожелае.
Правят се лесно. Единственият им недостатък е това, че тестото трябва да втасва дълго и не могат да се направят спонтанно. 
Рецептата видях в група във Фейсбук, благодарение на Iliya YK .
Изпълних я точно, много ми хареса и бързам да я споделя с вас, за да успеете да забъркате тестото тази вечер и да ги направите за закуска утре :)



Продукти:

4 ч.ч. брашно
7 г суха мая
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 и 1/2 ч.ч. топла вода

Маята се разтваря във водата, добавя се захарта. В много голяма купа брашното се смесва със солта и към него се изсипва маята. Разбърква се много хубаво. Получава се много лепкаво тесто. Покрива се с найлон и се оставя да втаса. Хубаво е да се забърка вечерта и да се изпържат тиганиците сутринта. Но аз взех решение да ги изпържа вечерта и замесих тестото на обяд. Така то престоя 6 часа, които бяха достатъчно. 
След като е хубаво втасало - повърхността му е изпълнена с мехурчета, се взима с добре намаслени ръце от тестото (не взимайте много - около 1 и 1/2 с.л. е достатъчно, защото много се издуват и може да останат сурови вътре) и се пускат в загрято олио. Хубаво е олиото да е поне около 1 пръст в тигана. Пържат се от двете страни до готовност на 2/3 мощност на котлона.
Изцеждат се върху салфетка.


2 коментара:

  1. Илиянка, истинско пиршество сте имали на Вашата трапеза с тези вкусни тиганици! Но ти си царица в тестените изделия, отдавна съм те признала!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудни са, Илианка! Изглеждат толкова пухкави! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...