понеделник, 13 февруари 2017 г.

Бял хляб със сусам


Напоследък много ми се искаше да направя бял хляб със сусам. Колебаех се между различни рецепти и изведнъж се сетих за симитите с много сусам. Това беше, което исках да направя. Но не симит, а хляб. Импровизирах с рецептата и се получи това. Много вкусен  хляб с богат вкус, интересна текстура и невероятна сусамова коричка.

Продукти:

550 г брашно
7 г суха мая
120 мл топло прясно мляко
120 мл хладка вода
120 мл олио
3 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 малко яйце
30 г краве масло на стайна температура

1/2 ч.ч. сусам
2 с.л. петмез
1/2 ч.ч. вода


Брашното се пресява. Прясното мляко и водата се смесват. Към тях се прибавя маята, захарта и 4-5 с.л. от брашното. Оставя се втаса, докато хване "шапка".
В останалото брашно се прави кладенче и в него се слагат солта, олиото и яйцето. Изсипва се и шупналата мая. Меси се тесто. В началото ще бъде лепкаво, но продължавайте да месите, като се опитвате да не добавяте повече брашно.  (можете да използвате миксер с бъркалки за тесто). Колкото повече месите, толкова повече лепненето ще изчезва. Докато измесвате тестото, добавете маслото на малки порции, като продължавате да месите докато тестото напълно го поеме.

Така измесеното тесто се поставя в суха купа и се завива с чиста кърпа. Оставя се на топло да втасва, докато удвои обема си.
През това време сусамът се изпича на сух нагорещен тиган докато леко си промени цвета. Не го препичайте много, защото после ще продължи да се пече върху самия хляб.

След като тестото е втасало, от него се оформя хляба. Оставя се отново да втаса.
Петмеът се смесва с водата в тава - достатъчно голяма, че да можете да потопите целия хляб в нея, но и да не е прекалено голяма, за да може течността в тавата да е поне 1 пръст.

Сусамът се поставя на плота или на подходящо място  и трябва се сложи като ивица с дължината и широчина по-голяма от тази на хляба. Ама и аз как го обясних...  Т.е. като го обърнете върху него, да може да залепне от един път.

И така - втасалият хляб се потапя от горната страна в петмеза и веднага след това внимателно се овалва в запечения сусам. Слага се в тава, която е намаслена или застлана с хартия за печене. Отгоре се правят разрези с остър нож.
Хлябът се пече в загрята на 170 градуса фурна. Ако се запече бързо отгоре, намалете още малко температурата и покрийте с хартия. Печете докато се изпече добре.
След като се извади хлябът, се оставя да изстива върху решетка и не е добре да се реже около 1 час след това. Много трудно изпълнимо е, особено когато обикалят гладни човеци наоколо...


Много обичам вкусна филийка с много масло и сладко отгоре :)

Нямах много време за снимки, защото у нас нямаха търпение да го разрежа, но надявам се и от тези да усетите колко вкусен се получи този хляб. 

6 коментара:

  1. Чудесен хляб се е получил Или.Много красив и много вкусен.Честит празник !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Izvinete za latinicata, nyamam kirilica.
    Da popitam - s kakvo moje da se zameni tozi petmez?
    Blagodarya i hubav den !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      петмезът може да заместите с мед. Пробвала съм и се получава :)
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване
  3. ...Много обичам вкусна филийка с много масло и сладко отгоре :)...,
    И аз, също, особено с такъв разкошен хляб, и рулото е вълшебно - майсторка си!
    Благодаря, прегръдки и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е, Илианка!
    Само тоз петмез, нито съм го виждала, нито опитвала и не знам дори какво представлява:))
    А обикалящите хлебчето човеци гЛадни ли са или гадни?:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...