четвъртък, 7 септември 2017 г.

Зимнина: Салата от мариновани чушки и патладжани


Една от най-любимите ми зимнини е тази със стоте чушки. Но когато скоро колежка спомена в обедната почивка за подобна рецепта, в която се слагат и патладжани, нямаше как  да не ми се прииска да направя и нея. Потърсих рецепта, намерих няколко и накрая си направих моя. Салатата от печени чушки и патладжани е чудесна комбинация за  зимата - за мезе на ракийката, за гарнитура към някое вкусно месо или пък за похапване на филийка. Успешно може да се разбърка и с майонеза - какъвто и вариант да изберете, няма да сбъркате. Стига да имате салатата :)



Продукти:

7 кг чушки
3 кг патладжани
250 мл оцет
200 г захар
5 с.л. сол (може и малко повече - на вкус)
250 мл олио
18-20 средни моркова
5-6 глави чесън
1 връзка магданоз

Чушките се измиват, почистват се семената и се опичат. След изпичането веднага  се слагат в голяма тенджера с капак, за да могат да се задушат и да се обелят по-лесно.
Патладжаните се измиват, подсушават и се надупчват с дървено шишче. Пекат се в загрята фурна докато омекнат.
Чушките и патладжаните се обелват и се накъсват на ленти по дължина.
Морковите се нарязват на кръгчета, чесънът  и магданозът се режат на ситно.
Всичко се слага в голям съд и се разбърква.
Смесват се оцета, захарта и солта и се разбъркват, докато се постопят. Поливат се зеленчуците.
Олиото се слага да заври и се излива върху зеленчуците.
Внимавайте много, като изливате врялото олио, защото пръска много.
Всичко се разбърква и се оставя да престои около 2-3 часа. Тук е момента да опитате и ако сметнете, че ви е безсолно например, да посолите още малко.
Насипва се в буркани, запечатва се и се стерилизира 10 минути (от завирането на водата с ключ).
Бурканите се изваждат веднага след изтичането на десетте минути. Оставят се да изстинат напълно и се прибират.

От тази доза напълних 8 компотени буркана и 3 от конфитюр.



4 коментара:

  1. Оооо, Илианка, колко вкусно изглежда!! Как да не се опита, кажи!
    Поздрави, хубави и ползотворни почивни дни!!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    аз правя същата салата само със сол.При сервиране добавям чесън, магданоз, олио, оцет.Така неовкусената салата с олио и оцет през зимата ползвам и за други ястия - разбърквам с яйце, ползвам за приготвяне на ястие с ориз, с картофи.Преди години я овкусявах точно като теб, а сега добавям само сол на вкус.През зимата може да се добавят и счукани орехи, маслини.
    Поздрави, лека почивка !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,днес ще я правя тази салата,изглежда много вкусна.Искам само да питам,ако някой има опит,чула съм,че когато има патладжан ,се стерилизира половин час,10 мин. дали ще е достатъчно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм чувала това твърдение. Имам рецептата така - 10 минути. Но съм виждала такава, в която пише и 5 минути. Според мен не е нужно повече време тъй като патладжанът е напълно готов и се стерилизира само за капачката.
      Ако знаете причината, поради която някой казва, че трябва да се вари по-дълго, ще се радвам да споделите.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...