четвъртък, 9 юни 2011 г.

Банички от парено тесто





Преди време видях при Ина тези банички। Още тогава обещах, че ще ги опитам। Нищо, че не беше много скоро :) Ако търсите рецепта за бърза и вкусна закуска, това е рецептата।

Продукти:
за тестото:
1/2 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша прясно мляко
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена лъжичка сол
1 и 1/2 чаени чаши брашно
3 яйца

за плънката:
50 грама сирене
1 яйце

Водата, млякото, олиото и солта се смесват и се слагат да заврат. Добавя се брашното и сместа се бърка с дървена лъжица в кръг при изключен котлон, докато тестото започне да се отделя от стените на съда। Сваля се от огъня и слад като се поохлади, се прабавят едно по едно яйцата при непрекъснато разбъркване (следващото яйце се прибавя, когато предходното е напълно поето от тестото)। Тестото се изважда върху набрашнена повърхност и се измесва добре। При Ина са отишли още около 2 с.л. брашно, но при мен бяха 6 с.л. Вероятно яйцата ми бяха по-големи. Тестото трябва да бъде много меко. Разточва се на кора с дебелина около 0,5 сантиметра. Изрязват се квадрати със страна 6 сантиментра, в средата на които се слага част от плънката от разбитото яйце, от което е отделена 1 чаена лъжичка за глазура, и надробеното сиренеКвадратите се прегъват, притискат се краищата, намазват се с разбитото яйце и се пекат до златисто върху тава, покрита с хартия за печене.





Аз не изрязах квадрати, защото ми се сториха доста малки। Разрязах тестото на по-големи правоъгълници и в единия край сложих плънката। После затворих с другата страна। Следващия път бих пропусна яйцето в плънката। Може би наистина яйцата бяха доста големи и не съобразих, но баничките имаха изразен вкус на яйце।

4 коментара:

  1. Илианка, радвам се, че са ти харесали, но наистина твоите изглеждат много яйчени, та те разбирам защо не би добавила яйце следващия път :)) Аз много не си падам по яйчените истории. Аз вече ги правя с повече сирене, а яйцето е само за спойка. Виждам, че има нещо като сладичко вътре в твоите - чудесна идея :)

    С пожелание за много хубав и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ги правих и станаха много вкусни :)
    А за яйцето сме на едно мнение!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Ина. Вече ще имам опит :)
    Дани, отново съмишленици :)

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина са станали страхотни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...