събота, 5 септември 2015 г.

Картофени кюфтенца със сирене


Не знам дали има някой, който да не обича картофени кюфтета. Е, у нас поне няма. 
По принцип, рецептата, по която обикновено ги правя е тази - Картофени кюфтета. Стара и много изпитана е. Но в нея няма сирене. Да, обикновено не слагам сирене в картофените кюфтета. Сега реших да опитам нещо друго и да ги оформя по различен начин. Може би малко по форма приличат на тези картофени топчета, но по съдържание доста се различават от тях.
На нас много ни харесаха. Хрупкави отвън и много мекички и топящи се вътре. Вярно, че е малко повече разправията и времето, което отнемат, но си заслужават чакането.



Продукти:

800 г картофи
80 г масло
около 200 г сирене
2 жълтъка
черен пипер
индийско орехче на вкус (при мен около 1 1/2 к.л.)
сол

брашно
двата белтъка заедно с още едно яйце за паниране
галета

Картофите се измиват и се сваряват в леко подсолена вода. Охлаждат се леко и се обелват. Нарязват се на парчета, слагат се в купа и към тях се прибавя маслото. Намачкват се с вилица и се смесват хубаво с маслото. Прибавят се жълтъците, сиренето и подправките. Внимавайте със солта, защото сиренето също е солено.
Сместа се разбърква много добре и се прибира за около час и половина - два  часа във фризер. Трябва да изстине много добре и да се втвърди силно. Изважда се от фризера и с мокри ръце цялата смес внимателно се оформя на топчета. След това топчетата едно по едно се овалват в брашно. 





 Когато оваляте всички топчета в брашното, се разбиват останалите два белтъка с едно яйце и щипка сол. Галетата (около 100 г при мен) се изсипва в по-голям съд. Всяко топче се взима, пуска се в яйцата да се покрие добре от всички страни и след това отива в галетата, където внимателно се овалва в нея.


Така се приготвят всички топчета и са готови за пържене.
Изпържват се в маслена баня на висока температура.



Това е. Много са вкусни, вървят с хубаво пиво и добра компания 


4 коментара:

  1. Определено изглеждат вкусни, а и аз много обичам картофени кюфтенца. Хубав ден, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни, у дома децата са им фенове, но последния път не знам какви картофи бях купила - не станаха, и не станаха кюфтета - полутечна смес, дори брашно слагах, не, та не, накрая станаха като тестени топчета по-скоро.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея и много апетитен резултат, Илианка,
    благодаря за споделената рецепта, както и серията зимнина
    /нея ще разгледам по-късно подробно/.
    Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...