петък, 29 април 2016 г.

Домашната тортата на баба


Тази торта е вкусен спомен от моето детство. Баба  приготвяше домашната торта за всички рождени дни или семейни празници и отгоре винаги я украсяваше с бонбонки "Детска радост". Тортата задължително беше с розово нишесте и толкова много бях свикнала с този цвят, че по-късно ми беше трудно да приема, че има и други цветове нишестета :)
Отдавна не бях опитвала вкусът на тази бабина торта и затова реших да я приготвя за повод вкъщи.

Може да е простичка на вид, но пък вкусът е много истински. И се прави сравнително бързо - от началото (разбиването на първия блат), през печенето на блатовете и до края (включително намазването и поръсването с орехи) ми отне 1 час и 50 минути.

Трябва да знаете, че тортата е доста голяма. Направо огромна. И, ако я правите за малко хора вкъщи, си помислете с кого ще я споделите :) Или пък направете два блата. Или пък можете да направите смес за два блата и да я изпечете на 3 пъти.

Може би и вашата баба ви е приготвяла такава домашна торта?


Продукти:

За 1 блат:

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
2 с.л. олио
1 ванилия

компот или захарен сироп за сиропиране

За крема:

2 пакетчета нишесте от 60 г
1,4 л прясно мляко
250 г захар (ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар)
2 жълтъка

около 2 ч.ч. смлени орехи
настърган шоколад


За направата на домашната торта на баба са нужни три блата. Продуктите за всеки блат се разбиват отделно и всеки блат се пече самостоятелно - в една и съща тава или в тави с съвсем еднакъв размер.

Яйцето се разбива в купа със захарта. Добавя се киселото мляко, смесено със содата и олиото. Разбива се отново и накрая се слага брашното с ванилията. Разбива се до гладка смес и се изсипва в тава, застлана с хартия за печене и намаслени стени. Пече се в загрята фурна на 180 градуса. 
Докато единия блат се пече, се разбива другия. Така се изпичат трите блата.

Междувременно в суматохата покрай печенето на блатовете, се вари и нишестето. Отделят се около 200 мл студено  мляко и в него се разбива нишестето, заедно с двата жълтъка. Останалото мляко се слага да заври със захарта. След като заври, се отмества от котлона и се изсипва нишестето. Разбърква се хубаво и се връща обратно на огъня. Оставя се да заври при непрекъснато разбъркване. Ври около 2 минути и се отмества от котлона.

Тортата се сглобява като единия блат се сиропира, намазва се с крем, поставя се втория блат, отново се сиропира, отново крем, трети блат и сироп. Тортата се измазва отвсякъде с останалия крем . Посипва се с орехи и настърган шоколад. По желание се украсява с бонбони "Детска радост".

Оставя се да престои най-добре в хладна стая около поне 12 часа.

Това е. Лесна, бърза и много вкусна торта.


9 коментара:

  1. Ели Капитанова19 юли 2016 г., 11:59

    Бях научила и децата си за всеки празник да им правя тази торта,но сега им купувам готови,но не им харесва защото са много блажни и сметанови,затова ще започна отново да я правя,много е хубава.

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина си заслужава. Макар и обикновена тортичка, много по-вкусна е от купените, колкото и скъпи да са.

    ОтговорИзтриване
  3. iliana ilieva98@facebook.com19 юли 2016 г., 17:48

    Ot godini ne sam q pravila(kogato detsata mi bqha malki)...no e strahotna ideq da zapochna otnovo da q pravq,nai veche zashtoto e mnogo vkusna,i shte im napomnq za detstvoto....Blagodarq ti,Iliana !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Дояде ми се точно такава торта, благодаря за идеята и рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  5. И сега почвам да я правя че ми се дояде 🍰🍰🍰

    ОтговорИзтриване
  6. Илиана, благодаря ти за споделената рецепта! Това е един от най-милите ми спомени от детството! Отгледана съм в семейство на слепи родители, но тортата е толкова лесна за приготвяне, че дори и мама успяваше да ни я направи. От мама знам, че рецептата й е предадена от баба ми и те наричаха това изкушение "Ветрена баница". Естествено тортата е далеч от представите ни за баница, но аз дълги години се чудех как да открия точната рецепта. Пробвала съм доста варианти с надеждата да постигна вкуса от детските ми спомени, но едва сега съм сигурна! Благодаря ти още веднъж! Бъди здрава и много вдъхновена и вдъхновяваща! Руми

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова мило ми стана, Руми!
      Благодаря за този коментар!
      Щастлива съм, че съм върнала още един човек в детството :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. едно време когато децата бяха малки и нямаше толкова сладки по магазините правихме си какво ли не за да има десерт за децата но сега вече по магазините има голямо разнообразие

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...