събота, 6 август 2016 г.

Адана кебап


Адана кебап е ястие от турската кухня, което се приготвя с телешка или агнешка кайма. (Или смес от двете, а може и с пилешка. Всъщност ще се получи хубаво и със свинско, но тогава вече доста ще се промени :D )

Аз приготвих рецептата с телешка кайма и се получи наистина много вкусно.
Всъщност ястието малко прилича на кюфте, но наличието на различни подправки и зеленчуци го правят по-вкусно. Докато проучвах начина на приготвяне на адана кебап, прочетох доста рецепти. В някои изобщо няма чушки, в други има само червени чушки, в трети зелени чушки, а в някои печени червени чушки. Също така има рецепти с яйца и сух хляб или галета.
Така че, ако идеята за това ястие ви харесва, можете да го приготвите по собствен вкус и предпочитание.

Аз го направих така.


Продукти за 10 броя:

750 г телешка кайма
1 глава лук
6-7 скилидки чесън (може да увеличите или намалите според предпочитанията си)
2 по-малки червени чушки
1 малка зелена чушка
2 малки люти чушлета
1/2 връзка магданоз
60 г меко неразтопено краве масло
1 равна чаена лъжичка кимион
черен пипер
сол

Лукът, чесънът и чушките се нарязват на много ситно или се слагат в блендер.
Магданозът се нарязва на ситно.
Всичко се прибавя към каймата заедно с подправките и се омесва много хубаво. Ако каймата ви е купена, внимавайте със солта. Сложете само, ако наистина смятате, че е нужно. Оставя се в хладилник да постои поне два часа, за да се овкуси добре. Може и цяла нощ.
По принцип е добре да се използват метални шишове, за да се изпълни рецептата, но не е проблем и с дървени. Аз в момента разполагах с дървени и се получи чудесен резултат.
Каймата се изважда от хладилника и се разделя на 10 топки.
От всяка топка се оформя нещо като кебапче около шиша. На мен ми беше удобно да ги оформям на намазана с олио дъска. Оформих всички шишове и ги поставих в тава, в която чакаха да бъдат изпечени.

Могат да се пекат на барбекю, електрическа скара или грил тиган.
Аз избрах третия вариант.

Грил тиганът се загрява добре и се изпичат шишовете.

За гарнитура изпекох тиквички, патладжани и домати на грил тигана.
Зеленчуците се нарязват, посоляват, заливат с малко олио и тук аз слагам комбинирана подправка за месо. Разбъркват се и се оставят поне за час. След това се пекат на сух грил тиган. После тиквичките и патладжаните ги заливам като в тази рецепта ://ilrai.blogspot.bg/2013/11/blog-post_9.html

Пекох първо зеленчуците, след това кабапа и накрая сложих да изпека пърленки в същия тиган, като разбира се преди това отстраних мазнината, която се беше отделила.




1 коментар:

  1. Или,
    преди години ходих в Турция и видях как го пекат този кебап - на едни дълги желязни шишове.Но при теб също се е получил прекрасен резултат.А гарнитурата е много подходяща и тематична за този кебап.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...