понеделник, 2 октомври 2017 г.

Зимнина: Пукани люти чушлета в сладко-кисел сос


Да ви кажа, тези пукани люти чушлета в сладко-кисел сос са ми в главата от няколко години, откакто ги видях при Марги, а после и при Зиче, и при Пепи...  Ама пусто, обичам ги лютите чушки пресни. И все нещо не се решавах да ги правя. Тази година обаче вкусовете ми рязко се промениха и взех, че се пробвах с нови рецепти. Тази, лютите чушки с моркови на Весела и още една, която не е за консервиране. Харесаха ми и то много. Да знаете, препоръчвам ги. Единствено съжалявам, че почти всичките ми чушки бяха зелени, но... пак са чудесни!

Продукти:

3 кг люти чушки (при мен са смесени  сортове)
1 кг захар
1 л оцет
60 г сол
2-3 глави чесън (или по ваш вкус)
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър



Дръжките на чушлетата се изрязват толкова, че да остане малка дръжчица, колкото да може да се хване чушката. Измиват се, подсушават се и се опукват. (По време на печенето/пукането на чушлетата, може да гърмят. За да предотвратите това, ако имате време и здрави нерви, преди печенето  може да продупчите леко всяко чушле с остър нож. Аз такива нерви нямам и ги пека с каска. Шегувам се :)
Опуканите чушлета се слагат в голям съд, в който ще се съберат заедно с маринатата. Аз използвам голяма тенджера.
Оцетът, захарта и солта се смесват и се слагат да кипнат, докато захарта напълно се разтвори.
Към опуканите чушлета се прибавя нарязания чесън, заедно със ситно нарязаните копър и магданоз.
Заливат се с горещата марината и се оставят да престоят 3-4 часа.
Пълнят се с буркани, като не се притискат прекалено много, за да може да поемат повече от соса. След това се заливат с останалия сос и се запечатват. Прибират се на тъмно и хладно място. От това количество ми излязоха точно 6 компотени буркана.
Така приготвените чушлета според Марги издържат без да се варят поне година. Не вярвам да траят толкова дълго време, защото пробата показа, че наистина са много хубави и бързичко ще се приключат!




9 коментара:

  1. У нас първата доза първата година се изяде почти мигновено. После не можех да ям люто, но пробутвах на другите чушките, пък аз си топях соса :v жесток е, много го обичам. Та правя по една доза от 5 кила вече няколко години, но всеки път хващам и по едно чушле, гризвам си и..... си попържам главата дето не разбра, че люто не мога ям :)
    Чудесни са ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, ти! Направи си рибки. И те ще станат чудесни.

      Изтриване
  2. Много апетитни -
    с такова подстрекателство и аз ще проям люто...
    Сърдечни поздрави, Илианка и прекрасни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :)
      Можеш да ги замениш с нещо не много люто :)

      Изтриване
  3. А НЯКАКЪВ СТАБИЛИЗАТОР СЛАГА ЛИ СЕ-АСПЕРИН ,НАТРИЕВ БЕНЗААТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По рецепта не се слага. Смята се, че оцета и лютивината ги държат до година.

      Изтриване
    2. ЗАХАРТА НЕ Е ЛИ МНОГО

      Изтриване
    3. Такава е рецептата и на нас ни харесаха много. Все пак са сладко-кисели :)
      Ако нещо не ви допада, си го променете по ваш вкус.

      Изтриване
  4. Или,
    имам подобна рецепта, можеш да я видиш м блага ми.Правила съм ги почти по същия начин, но ги държа да престоят с маринатата по - дълго време и след това ги пълня в бурканчета.Много вкусни стават, издържат даже повече от година и без никакъв аспирин или бензоат.Така приготвени са чудесни и много трайни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...